Nog maar 12 nachtjes
Door: Annemarie
Blijf op de hoogte en volg Annemarie
17 Mei 2005 | Zuid-Afrika, Johannesburg
Een fijne vrije dag gehad, pinkstermaandag? Of net als ik gewoon aan het werk geweest?
Vrijdag hebben we -met bloed, zweet en tranen- om half 6 ons rapport op de mail gezet, vrijdag was namelijk onze deadline! Het rapport beslaat aardig veel pagina’s, waar ik -gezien het rapport geheel in het engels is- wel trots op ben! Gisteren hebben we aan het eind van de middag het rapport gepresenteerd, voor een klein groepje mensen. Naar aanleiding van wat wij vertelden stelden zij vragen en deden ze aanbevelingen, daarmee kunnen we het rapport nog gaan verbeteren/ bijstellen.
Vrijdag zullen we het rapport dan ‘officieel’ gaan presenteren (als tijd genoeg is met powerpoint). Onze docent vanuit Nederland zal er dan ook bij zijn en verder nog staff van hier zegmaar, we kunnen rekenen op zo’n 20 mensen, aldus onze projectbegeleider.
De personen (naaste collega’s) die er vandaag waren, reageerden tevreden op datgene wat wij vertelden. Zelf was ik er wel onzeker over en zag er daarom ook wel een beetje tegenop. Want ik heb het idee, dat datgene wat concluderen en aanbevelen niet geheel nieuw is voor ze, dat we hun ideeën alleen maar bevestigen. Maar goed, ze geven aan dat ze de dingen die we aangeven goed vinden en dat ze er zeker iets mee kunnen. We moeten er van bewust zijn, dat wij een opstart gemaakt hebben met dit onderzoek dat zal leiden tot een vervolg onderzoek.
Wat betreft het engels presenteren; daar zie ik niet (meer) zo erg tegenop; een wonder als ik bedenk dat een (hoofd)reden van mij was om niet te gaan!!! Ik ben wel heel benieuwd hoe het vrijdag zal gaan, wel een gek idee ook hoor, dat we na vrijdag klaar zijn met het project!!
Over mijn weekend:
Ik heb een aardig vol weekend gehad (in elk geval geen tijd gehad om een berichtje voor mijn site te typen op ons laptopje…)
Vrijdagavond zijn we met een ‘ventje’ op stap geweest die we ontmoet hadden bij het voetbalstadion een tijdje terug. Het leek hem leuk om een keer met ons op stap te gaan….jajaja, wat moet je daar dan van denken he?! Hij belde regelmatig, wel een beetje raar eerst, maar we hadden het idee dat we hem wel konden vertrouwen. Dus uiteindelijk hebben we dan een afspraakje met elkaar gemaakt voor afgelopen vrijdag. Hij kwam ons ophalen met een dikke auto (een van de vijf ofzo…) en hij wilde alles wel regelen! Hij had nog een vriend meegenomen, dus we gingen met z’n vieren op stap.
We zouden eerst ergens gaan eten, want van dat harde werken hadden wij wel trek gekregen natuurlijk! Ze namen ons mee naar een enorm chique restaurant. Er werd een fles wijn besteld die toch zo’n 20 euro kostte (!). Ik heb heerlijk struisvogel (volstruis) gegeten, mjammie! Echt raar hoor, dat die mannen alles voor ons gingen/wilden betalen (heel wat flappen werden op tafel gelegd) maar goed………
Daarna zijn we naar een café geweest en toen nog naar een ander ‘uitgaansiets’. Het was al met al gezellig. Wel een korte nacht gehad; laat in bed en vroeg weer uit bed.
Hilde zou namelijk haar haar laten vlechten, en we zouden rond 10 uur bij die salon zijn, acht uur ging de wekker in elk geval (op mijn vrije zaterdag….).
Omdat het wel vijf a zes uur in beslag zou nemen ben ik ondertussen met een (ander) ventje, een collega van school naar Soweto geweest, een enorm groot township (waar ik al wel eens eerder over verteld heb). We hebben daar een gezinnetje bezocht, we hebben daar wat gekletst. Een vrouw die daar woonde, was sinds vijf maanden blind door hiv-virus, echt erg om dat te horen zeg! Ze was echt ziek, kon je ook wel zien. Haar moeder (die daar ook woonde) haalde op een gegeven moment wat foto’s op van die vrouw toen ze nog kon zien, en liet die aan mij zien. Een boeiende ervaring om zo bij een gezin te komen en een gesprek met elkaar te hebben. Een erg groot probleem hier, aids/hiv.
Na dat bezoekje zijn we naar een ander huisje gereden, daar hebben we twee vrouwen en wat kinderen ontmoet (die die jongen met wie ik was kende). Ook daar een tijdje staan praten. Toen zijn we een stukje gaan lopen door de wijk, erg interessant. Een groep mannen was op straat een soort casino-spel aan het doen (wat helaas vaak uitloopt op vechtpartijen), kinderen die aan het tollen waren, mooie huisjes en een groot voetbalveld waar een hele groep jongeren actief waren, een mooi beeld!!!
We hebben toen ‘gebraaid’ worst en miliepap gegeten! En daarna zijn we weer, door het hectische verkeer (!!!!) teruggereden naar de salon waar Hilde nog steeds zat. Ik heb wat geholpen met vlechten en wat gewacht daar in die salon. Toen we thuiskwamen ben ik ongeveer meteen naar bed gegaan, moe van de dag!
Zondagochtend vroeg op en naar kerk geweest, na die tijd naar een gezin toegegaan waar een ander Nederlands meisje was (meisje waar we vorig weekend geweest zijn), dat was gezellig. Koffie gedronken, gekletst, pool gespeeld en weer een braai gehad. ‘s Avonds hebben we het ‘Nederlandse meisje’ weggebracht en de rest van de avond met wat jeugd doorgebracht die ons bij de kerk uitgenodigd hadden. Niet echt leeftijdsgenootjes, beetje jonge sfeer, maar goed; het idee was leuk zeg ik dan maar!!!
Al met al heb ik in elk geval een leuk weekend gehad en nu is het weer tijd voor een (laatste weekje!) hard werken, een mooi weekend Mpalanga (krugerspark, waterfallen etc), afscheid nemen hier (slik) en dan naar Nederland…………time flies now!!!!
Tot gauw dus!
Groetjes, Annemarie
P.S
Wat betreft die 'afrikaanse reclame' ik ben benieuwd wat voor reclame het is! Waar issie van?
17 Mei 2005 - 07:38
Judith:
yoehoe! nieuw verhaal, kga hem snel lezen! -
17 Mei 2005 - 07:40
Judith....jij bent wel HEEL snel ;-) -
17 Mei 2005 - 07:48
Judith:
heej zus!gaaf weekend gehad! dus!ff leuke dingen doen voor het weekje hard werken!
super zeg dat je nu zo goed engels kan, moet ik nog maar wat van leren :) je hebt zo te horen dus al heel wat mensen ontmoet daar, leuk! dat wordt dus een groot afscheidsfeest of niet?
de tijd gaat nu inderdaad snel, nog 11 nachtjes! ik zie je dan!! liefs en knuffel van je zusje!
ps ik heb de reclame nog maar 1x gezien, weet niet waar hij van is..! ik zal opletten de komende tijd! -
17 Mei 2005 - 08:14
Klarie:
Nou de eerste presentatie zit erop,nog een weekje en dan kun je ook weer even vakantie houden!Wel indrukwekkend al die ontmoetingen met de bevolking daar.Geven jullie ook nog een afscheidsfeest op school? Geniet er nog maar even van,voor je het weet sta je weer op het vliegveld!Liefs mam. -
17 Mei 2005 - 08:18
Wendy:
hey annemarie,
heel veel succes je laatste weekje...!!!!
groetjes, wendy -
17 Mei 2005 - 08:39
Rouanne:
Succes met de presentatie, Annemarie!! -
17 Mei 2005 - 09:54
Boer Piet:
Het wordt tiet dat oe weer noar Nederland toe komt. Ik kan t mesten noatuurluuk nie altiet in mien eentje doen he? -
17 Mei 2005 - 12:28
Esther:
Heej annemarie!
Tof om te lezen... succes met de laatste loodjes! k`Ga je snel zien ;)!!! -
17 Mei 2005 - 16:58
Lotte:
Alweer bijna aan het eind van je reis, en nog steeds van die avonturen! Je zult je vast tot de laatste minuut niet vervelen.
Die reclame waar iedereen het over heeft is van Knorr (wereldgerecht Bobotie). Het gaat over hijsbakkie, amperbroekie, brompony, enz. Jij weet vast wat die woorden betekenen.
Veel succes!
Liefs, Lotte -
17 Mei 2005 - 18:01
Hein:
Hoi! Leuk om weer te lezen wat je allemaal meegemaakt hebt! Die ventjes hebben jullie dus weg goed verwend of niet? Die vonden het wel interessant zeker, twee blanke meiden mee op stap nemen! Gelukkig kom je bijna terug, kan je weer met mij op stap ;) Dikke kus!! -
18 Mei 2005 - 09:25
Yeb En Lineke:
Succes met de laatste loodjes. Het is nu echt aftellen.Helaas gaat de familiefietsdag niet richting Schiphol en kun je niet mee. Maar we zien je gauw! Liefs Yeb en Lineke. -
18 Mei 2005 - 16:11
Henk En Jantien:
Al weer van alles beleefd...pas je wel een beetje op met vreemde jongens..????en dan al die braaien... Jammer dat we je engelse presentatie niet kunnen volgen,nu,succes met de laatste loodjes,vooral bij de presentatie vrijdag en geniet daarna nog van het Afrikaanse land!!!!Alvast een goede vlucht gewenst!!! We hopenje gauw weer te zien!!Liefs H&J -
19 Mei 2005 - 06:15
Anke En Ellen:
Succes met de laatste loodjes en tot snel!
Liefs, Anke en Ellen -
19 Mei 2005 - 08:29
Annelies:
Hey Anne.
Nog maar even en dan... Ik heb wel zin om je weer "echt" te zien en te spreken. Ben benieuwd naar al je mooie verhalen naast de mooie verhalen die je al op de site hebt verteld, hahaha.
Hele goede laatste week toegewenst en een behouden thuiskomst.
Groetjes Annelies -
19 Mei 2005 - 09:01
Marije Koster:
He Meiden,
Succes morgen met jullie presentatie, tja het einde is zekers in zicht, leuk om je verhalen te lezen!
Gr Marije -
19 Mei 2005 - 13:16
Annemarie:
Bedankt allemaal voor de 'succeswensingen'. Morgen om 10 uur houden we de presentatie (zal wel half 11 worden....haha). We zullen zien hoe het gaat! De powerpoint is af, vanavond effe oefenen en dan komt het vast ook wel goed!
Greetz! -
19 Mei 2005 - 14:08
jaa! komt goed (Y)!
heel veel suc6!!!
=XxX= je zussie -
20 Mei 2005 - 11:01
Annemarie:
De prwesenatie is achter de rug! Positiefe reacties! Nu een evaluatie! Dan lekker een weekend weg....ja echt een eind gekomen aan mooie Afrika nu! TOt gauw!
Liefs, Anne -
20 Mei 2005 - 17:50
Mariet:
Hoi annemarie
Je zult wel denken wie is dat nou weer maar, ik ben een collega van je pa. En door al zijn verhalen over jou moest ik natuurlijk ook je site wel in de gaten gaan houden. Gelukkig maar voor je pa en ma ook dat je nu snel weer thuis komt. Ik heb genoten van je enthousiaste verhalen (hmm misschien eens een vakantie die kant op plannen). Geniet nog maar even van je laatste week en een goede vlucht terug gewenst -
22 Mei 2005 - 15:49
Aly De Haan:
Hoi annemarie, bedankt voor je kaart, de 14e ontvangen en de 21 e opengemaakt! Creatief!!
Geweldig dat de presentatie goed en succesvol is verlopen, de evaluatie ook al gehad? hartstikke fijne week nog... en dan het vliegtuig in, goede vlucht! Groetjes Aly -
23 Mei 2005 - 16:44
Annemarie:
Vandaag (maandag) naar het Krugerpark geweest! Super mooi! Veel gezien...
Tot gauw! -
24 Mei 2005 - 10:02
Marije Koster:
He Hoi,
fijn dat alles goed ging, waren Willem en Geertsema er ook bij?
Veel plezier nog daar, nog ff nabruinen en dan steken jullie heel erg af bij ons..... snik snik!
Tot snel,Marije -
25 Mei 2005 - 14:47
Annemarie:
We hebben een erg leuk afscheid gehad hier van onze collega's, mooie speeches! Echt tof! Ook ik mocht uiteraard speechen...
Tot heel gauw!
Liefs, Annemarie -
25 Mei 2005 - 14:54
Annemarie:
Nog een drietal fotootjes van het afgelopen weekend! -
25 Mei 2005 - 18:15
Hein:
Heeeej! Nog 3 nachtjes maar... :) Gave foto's nog van afgelopen weekend! Echt super zeg! Geniet nog ff van de laatste dagen daar!! Hoop dat je vanavond nog een leuk afscheidsfeest hebt ;) Hele dikke kus, en tot zaterdag!! :) :)
-XXX- Hein -
26 Mei 2005 - 06:34
Dani:
Hmz... Op één of andere manier (fout ligt geheel bij mij...) heb ik dit verhaal gemist. Dus kon ik je geen succes wensen. Afijn. Blij dat het allemaal goed ging enzo. Nog 2 nachtjes. :) Weet niet eens of je dit nog wel zult lezen.
Maar goed, die laatste foto, van die giraffe, dis is écht super-mega-geweldig-fatastisch! Echt serieus, die ruled!
Nou, ik hoop je van het weekend in Emmeloord te spotten!
Liefs, Dani -
26 Mei 2005 - 06:49
Yeb:
Je wilt me vast niet geloven, maar ik heb een identiek uitzicht op een fot van mij. Goede reis en pas op je koffers -
26 Mei 2005 - 20:55
27 Mei 2005 - 15:16
noooh! tgaat nu egt snel! morgen naar schiphol :)! -
27 Mei 2005 - 22:26
Hein:
Lekker aan het vliegen nu?
;)
Kus, mij -
28 Mei 2005 - 17:40
Mir:
JE BENT THUIS!!!!!!!!!!!
Welkom terug! Ik hoop dat je je hier weer snel thuis zult voelen. Enne... welkom in mijn huisje, is nu wat dichter bij dus makkelijker om ff langs te wippen ;)
x Mir -
29 Mei 2005 - 16:21
Yke:
hey! Home again!? Zal wel ff wennen zijn... Hoop je snel weer te spreken!
Kus Yke